Renovering och förändring av lägenhet

Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t ex lägga nya golv eller byta ut vitvaror. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd. Även om styrelsen har givit tillstånd så ansvarar den som bygger om för att renoveringen görs fackmannamässigt, att den följer gällande lagar och regler samt att nödvändiga myndighetstillstånd erhålls. Konsekvenserna av fel kan bli kostsamma och den som har renoverat ansvarar för dessa.

Disk‐ och tvättmaskiner får endast installeras av behörig fackman. Bostadsrättsinnehavaren är betalningsansvarig för ev vattenskador som orsakats av läckage från maskinerna eller deras anslutning. Droppskydd ska finnas under såväl disk‐ och tvättmaskin som under kyl och frys. Vid renovering av kök ska även diskbänksskåp förses med vattentätt skikt. Endast kolfilterfläkt får installeras som köksfläkt.

Det är inte tillåtet att sätta igen eller flytta ventiler.

 

Styrelsens tillstånd behövs för följande arbeten:

  • ingrepp i en bärande konstruktion

  • ändring av befintlig ledning av avlopp, värme, gas eller vatten

  • förändringar i badrum som påverkar fuktspärr eller golvbrunn

  • annan väsentlig ändring av lägenheten.

Skriftlig förfrågan ska i god tid lämnas till styrelsen med uppgifter på vad som ska göras, hur det ska göras och vem som ska utföra det. För att föreningen ska kunna bedöma och ge ev godkännande till förändring i lägenheten måste boende ta fram ritningar för de ändringar som ska ske i väggar, gas‐ och VVS‐ installationer samt ventilationskanaler. Ritningarna måste komma från en auktoriserad ventilationsfirma och bör visa hur luftflöde är tänkt att fungera. Det måste också göras en teknisk anmälan, ev bygglovsansökan, till Malmö stad. När dessa handlingar finns och om förändringarna

bedöms vara OK så kan föreningen bevilja renovering. Efter renoveringen gäller också att boende måste ta ut en oberoende ventilationsfirma som visar och intygar att ventilationen är godkänd ur OVK‐perspektiv och uppfyller dagens standard. Om föreningen ger godkännande och kontrollbesiktning inte blir godkänd är det boendes ansvar att åtgärda så att kontrollen blir godkänd samt stå för alla eventuella kostnader som tillkommer.

För att inte störa grannarna ska reparationer och andra arbeten som medför oväsen begränsas till vardagar klockan 8.00‐20.00; lördagar och söndagar 9.00‐16.00. I samband med reparationer som vidtas i lägenheten ansvarar du för att hålla rent i trapphusen. Soprummet får ej användas för att kasta byggmaterial. Informera era närmsta grannar om era renoveringsplaner och när i tiden de kommer att genomföras!